sobota, 23 listopada 2013

Żeberka z kolorowymi warzywami różowym ryżem


Kochani zachęcam Was do wzięcia udziału w tegorocznej Świątecznej Zbiórce Żywności, 

 „Każdy z nas może być Superbohaterem. Wystarczy w dniach od 29 listopada do 1 grudnia 2013 roku przekazać część swoich zakupów wolontariuszom Banków Żywności w jednym z niemal 3500 sklepów spożywczych na terenie całego kraju. Podarowane produkty jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia zostaną przekazane osobom potrzebującym.”.
rozwiń i czytaj przepis :

  • 1 kg żeberek
  • 1 paczka mrożonych warzyw na patelnię po włosku
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka przyprawy zioła włoskie
  • 2 łyżki maggi
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 4 woreczki ryżu ( po 100 g )
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • 4 l wody do ugotowania ryżu
  • 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE:
Zimną wodę wlać do garnka i zagotować. Gdy się zagotuje posolić, dodać barwnik i ponownie zagotować. Włożyć saszetki ryżu i gotować według czasu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu ryż odsączyć z wody, wysypać go z woreczków z powrotem do garnka i przykryć aby nie wystygł. Umyte i osuszone żeberka pokroić między kostkami na paski. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej kawałki mięsa i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Gdy będą rumiane podlać wodą, zakryć pokrywką i dusić do miękkości. Po około 30 minutach dodać przyprawy i dalej dusić. Dodać warzywa, wsypać mieszankę dołączoną do warzyw i dusić około 15 minut. Na koniec mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobina wody i zagęścić nią sos.

3 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...