poniedziałek, 30 grudnia 2013

Babeczki makaronowe

                                  Takie makaronowe babeczki z powodzeniem można zrobić na ciepłą przekąskę na Sylwestra ale nie tylko. Nie dość, że ładnie się prezentują to są smaczne i szybkie w przygotowaniu. Pochwalę się, że te babeczki zdobyły jedną z nagród drugiego stopnia w jednym z konkurów na makaronowe dania. A nagrodą jest karta upominkowa do Ikea i zestaw makaronów Mama Mia.

Przepis bierze udział w konkursie
 LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY


rozwiń i czytaj przepis :

  • 24 plastry wędzonego boczku ( lub 12 dłuższych )
  • 250 makaronu pióra Mamma Mia
  • 1/3 puszki czerwonej fasoli
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 100 g cukinii
  • 3 jajka
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • 50 g żółtego sera
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku ( użyłam mrożony )
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • chili do smaku
  • zioła toskańskie do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować all dente i odcedzić, wystudzić. Cukinię pokroić na cienkie plasterki ( ma być po 3 na babeczkę ). Foremki dookoła obłożyć plastrami boczku. W środek na stojąco rozdzielić makaron. Między makaron wsunąć plasterki cukinii a następnie poukładać kukurydzę i fasolę. W misce rozbełtać jajka, jogurt, starty na bardzo drobnych oczkach ser żółty, koperek i przyprawy i powstałym sosem zalać zawartość foremek. Blachę z babeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 minut. Babeczki podawać na gorąco ale również są smaczne na zimno.

6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.