niedziela, 22 grudnia 2013

Domowe śledzie w occie


rozwiń i czytaj przepis :
2 kg świeżych śledzi ( po wypatroszeniu ) klik
3 cebule
pieprz do smaku
olej
Zalewa :
750 ml wody
500 ml octu 10 %
2 łyżki cukru
2 łyżki morskiej
kilkanaście goździków
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego

Zalewę zagotować i wystudzić.
Oczyszczone i umyte dokładnie śledzie włożyć do miski, zalać je zalewą, przykryć miskę pokrywką i odstawić śledzie w zimne miejsce na minimum 30 godzin ( w zależności od wielkości śledzi ).
Po upływie tego czasu ze śledzi usunąć kręgosłupy, śledzie można podzielić na podłużne płaty lub po usunięciu kręgosłupów zostawić w całości ( ja część zostawiłam całych a część podzieliłam i zawinęłam jak rolmopsy ).
Cebule obrać, umyć i pokroić w półplastry.
Do słoików lub innego naczynia układać śledzie, przekładać cebulą, oprószyć pieprzem, dolać 2-3 łyżki oleju i dopełnić zalewą ( zbierając ją z góry bo jest mętna ).
Gotowe śledzie odstawić w zimne miejsce i spożywać na drugi dzień.
Można je przechowywać dwa tygodnie.





2 komentarze:

  1. czy tylko świeże śledzie dają się tak zrobić w occie czy solone też można? Pozdrawiam Serdecznie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Krysiu niestety tylko świeże śledzie, solone się nie nadają.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.