czwartek, 12 grudnia 2013

Filet z żurawiną, serem, szpinakiem i kiełkami


Przepis bierze udział w konkursie


LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY


  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • Farsz :
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g żółtego sera
  • 1 solidna garść świeżego szpinaku
  • 25 g kiełków rzodkiewki
  • 20 g zimnego masła
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • pieprz cayenne do smaku
  • Dodatkowo :
  • 2 lub 3 jajka
  • sól do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • mąka do obtaczania
  • olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filety umyć, osuszyć, posolić, zrobić nacięcie tworząc kieszeń i w środku kieszeni posolić i popieprzyć. Przygotować farsz : umyty i osuszony szpinak posiekać i wrzucić do miski, dodać kiełki. Następnie do tej miski zetrzeć ser i masło na tarce o drobnych oczkach, wrzucić żurawinę i dodać przyprawy. Wymieszać nadzienie i wypełnić nim kieszenie filetów. Każdy filet obtaczać w mące, zanurzać w rozmąconym i posolonym jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć w sporej ilości oleju na złoto brązowy kolor po kilka minut z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami np, surówką i ziemniakami.

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...