niedziela, 22 grudnia 2013

Orzechowy miodownik z masą grysikową


rozwiń i czytaj przepis :
Ciasto :
4 łyżki miodu płynnego ( naturalnego )
3/4 kostki masła
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki śmietany 12 %
1 szk trzcinowego cukru pudru
4 szk mąki pszennej typ 500
Masa :
9 łyżek kaszy manny ( błyskawicznej )
750 ml mleka 3,2%
1 szk trzcinowego cukru pudru
250 g masła
dodatkowo :
150 g orzechów włoskich
4 łyżki płynnego miodu


Ciasto :
Miód, jajka, śmietanę i cukier zmiksować.
Mąkę, sodę wymieszać, zetrzeć do niej masło, wymieszać za pomocą miksera.
Do mąki z masłem wlać mieszankę płynną i połączyć składniki.
Potem wyłożyć na blat i zagnieść ciasto, podzielić na trzy części i wałkować najlepiej na papierze do pieczenia przyciętym na wymiar blaszki ( 21 x 28 cm ).
Dwa placki piec osobno przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Na patelnię wrzucić orzechy, chwilę je podgrzewać, dodać miód i dalej chwilę podgrzewać aż miód oblepi orzechy.
Potem wyłożyć je na trzeci placek i wstawić blaszkę także na 15 minut do piekarnika.
Upieczone placki wystudzić.
Masa :
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier puder trzcinowy i zagotować.
Do gotującego się mleka wsypywać kaszę mannę energicznie mieszając aby nie było grudek i gotować kilka minut po czym wystudzić.
Miękkie masło utrzeć mikserem w misce i dodając po łyżce zimnej kaszy utrzeć masę.
Przełożenie :
Na stabilnym podłoży położyć pierwszy placek, rozsmarować na nim połowę masy, przykryć drugim lekko dociskając.
Ponownie wyłożyć resztę masy i przykryć plackiem z orzechami, lekko docisnąć.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce aby placki zmiękły.
Miodownik najlepszy jest na trzeci dzień.

2 komentarze:

  1. Jutro będę piec bardzo podobne ciacho! Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest moje drugie podejście do miodownika ale na pewno nie ostatnie.

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...