wtorek, 3 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

                          

rozwiń i czytaj przepis :
Farsz :
500 g kiszonej kapusty
50 g suszonych podgrzybków
1 duża cebula
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
3 łyżki oleju

Ciasto :
500 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania
1 szk gorącej wody
1 jajko
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli

Farsz :
Grzyby zalać gorącą wodą, moczyć godzinę i ugotować.
Odcedzić, przestudzić i posiekać.
Kapustę umieścić w garnku, zalać zimną wodą i ugotować bez przykrycia.
Przestudzić, odcedzić i posiekać.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i usmażyć.
Wszystkie składniki farszu umieścić w misce, doprawić do smaku i wymieszać.
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać.
Wlać wodę, lekko połączyć ciasto a potem wlać jajko rozbełtane z olejem.
Wyrobić jednolite i gładkie ciasto na blacie lub stolnicy.
Z ciasta odcinać porcje, wałkować wałkiem do ciasta cienkie placki, wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Pierogi układać na ściereczce i przykrywać je drugą aby pierogi nie wysychały.
W garnku zagotować sporą ilość wody, posolić ją, ponownie zagotować i wkładać porcjami pierogi na wrzątek.
Pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia w zależności od grubości ciasta.
Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i podawać z dowolną surówką.
Można okrasić skwarkami lub smażoną cebulką.

2 komentarze:

  1. i to jest najlepsza wersja pierogów:d mniaaaam:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyczne pierogi :) U mnie akurat też są pierogi z kapustą, ale w wersji zdecydowanie nie klasycznej ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...