wtorek, 3 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i kaszą gryczaną


rozwiń i czytaj przepis :
Farsz :
500 g kiszonej kapusty
150 g kaszy gryczanej
1 duża cebula
sól do smaku
pieprz czarny do smaku

Ciasto :
500 g maki typ 500
1 szk gorącej wody
1 łyżeczka soli morskiej
1 jajko
3 łyżki oleju

Farsz :
W jednym garnku ugotować kapustę, wystudzić, odcisnąć z wody i drobno pokroić.
Wrzucić do miski.
W drugim garnku zagotować osoloną wodę, wsypać kaszę i ugotować ją po czym odcedzić i dodać do kapusty.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor a potem dodać do kapusty i kaszy.
Dodać sól i pieprz i wymieszać farsz.
W razie konieczności doprawić.

Ciasto :
W misce wymieszać mąkę z solą, dodać wodę i przemieszać.
Następnie dodać jajko wymieszane z olejem i znowu lekko wyrobić.
Wyłożyć ciasto na blat lub stolnicę i wyrobić ciasto.
Potem je wałkować na placek, wycinać kółka i nakładać łyżką farsz.
Zlepiać pierogi u kłaść na ściereczce.
Można zakryć je co zapobiegnie wysychaniu.
Pierogi gotować partiami na osolonym wrzątku kilka minut po wypłynięciu.
Nakładać pierogi po wyjęciu z wody na talerze i podawać np. z surówką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.