niedziela, 12 stycznia 2014

Babka jabłkowo - żurawinowa


rozwiń i czytaj przepis :

  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 duże jabłka
  • 1/2 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 5 jajek ( rozmiar M )
  • 2,5 szk mąki tortowej + 2 łyżki do obtoczenia jabłek
  • 250 g margaryny Kasia
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Lukier :
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • 5 g żurawiny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Żurawinę posiekać, jabłka po umyciu i obraniu pokroić w kostkę i obtoczyć w dwóch łyżkach maki. Miękką margarynę utrzeć z obydwoma cukrami. Następnie nadal ucierając dodawać po jednym jajku a potem przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto. Do ciasta przełożyć pokrojone jabłka i żurawinę i za pomocą drewnianej łyżki wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę piec 50 -55 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu babkę wystudzić, polać przygotowanym lukrem i i udekorować posiekaną żurawiną.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.