wtorek, 21 stycznia 2014

Ciasto ryżowe z jabłkami


rozwiń i czytaj przepis :

  • 4 jajka
  • 1/2 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 szk oleju
  • 2 łyżki jogurtu śródziemnomorskiego
  • 3/4 szk mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szk ugotowanego na sypko ryżu
  • 5 jabłek ( średnich )
  • cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wbić jajka, wsypać oba cukry i ubijać mikserem do białości. Dodać jogurt, wymieszać, wlać olej i dalej chwilę ubijać a potem przesiać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać zimny i sypki ryż i już łyżką wymieszać ciasto z ryżem. Jabłka umyć, obrać i pokroić w sporą kostkę, dodać do ciasta i wymieszać. Wszystko przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45-50 minut. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. ciekawa propozycja :) bardzo jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę, w poniedziałek też piekłam ciasto ryżowe, specjał kuchni włoskiej, w wersji bez glutenowej z kokosem. Pyszne. Zamieszczę na blogu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.