niedziela, 19 stycznia 2014

Ciasto z gruszką, nektarynką i borówką


rozwiń i czytaj przepis :

  • 2 gruszki
  • 2 nektarynki
  • 3/4 szk mrożonej borówki amerykańskiej
  • 4 jajka ( M )
  • 150 g cukru
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g miękkiej margaryny Kasia
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 2 łyżki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wrzucić miękką margarynę, wsypać wszystkie cukry i dokładnie utrzeć. Potem dodawać po jednym jajku nadal ucierając, a następnie dodać łyżkę octu i wymieszać. Do masy jajecznej przesiać przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto. Gotowe przełożyć do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzić ciasto po powierzchni i posypać bułką tartą. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, rozrzucić po cieście. Nektaryny umyć, usunąć pestki i pokroić owoce na kawałki a następnie rozrzucić miedzy gruszki. Na koniec posypać borówkami. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni i piec 45-50 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu ciasto wystudzić i pokroić na kawałki. Opcjonalnie można posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.