środa, 8 stycznia 2014

Czekoladowo-miętowe ciasteczka


rozwiń i czytaj przepis :

  • 100 g nadziewanej czekolady miętowej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g margaryny
  • odrobina kropli miętowych
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder do obtaczania
PRZYGOTOWANIE:
W kąpieli wodnej roztopić margarynę a potem połamać czekoladę, dodać do margaryny i rozpuścić. Od czasu do czasu mieszając. Roztopioną czekoladę zdjąć z ognia i przestudzić, ale ma być płynna. Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka ze szczyptą soli. Potem dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać.
Następnie dodać żółtka, wymieszać z białkami. Potem wlać odrobinę kropli ( dosłownie kilka kropli ) i cały czas miksując wlewać czekoladę. Na koniec przesiać do masy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto. Gotowe przykryć i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki.
Potem za pomocą łyżeczki ( ciasto będzie twarde ) wybierać porcje ciasta i formować kulki w wielkości orzecha włoskiego.
Kulki obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Ciasteczka piec 15 minut w 180 stopniach. Upieczone wystudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.