poniedziałek, 6 stycznia 2014

Drobiowo - grzybowy gulasz z miodową nutą


rozwiń i czytaj przepis :

  • 3 duże ćwiartki z kurczaka
  • 1 garść suszonych grzybów ( dowolne )
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki miodu ( płynnego )
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 500 ml bulionu ( u mnie rosół )
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki
  • 5 łyżek słodkiej śmietany
PRZYGOTOWANIE:
Ćwiartki kurczaka umyć i wytrybować, czyli usunąć skórkę i kości a mięso pokroić w kostkę. Grzyby opłukać a cebulę także po obraniu i umyciu pokroić w kostkę. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Następnie dodać cebulę i miód i smażyć około 5 minut. Potem podlać bulionem, dodać przyprawy oraz grzyby i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie mąkę wymieszać ze śmietaną i zagęścić sos. Zagotować i podawać np. z ziemniakami i ogórkiem konserwowym.

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...