poniedziałek, 6 stycznia 2014

Drobiowo - grzybowy gulasz z miodową nutą


rozwiń i czytaj przepis :

  • 3 duże ćwiartki z kurczaka
  • 1 garść suszonych grzybów ( dowolne )
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki miodu ( płynnego )
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 500 ml bulionu ( u mnie rosół )
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki
  • 5 łyżek słodkiej śmietany
PRZYGOTOWANIE:
Ćwiartki kurczaka umyć i wytrybować, czyli usunąć skórkę i kości a mięso pokroić w kostkę. Grzyby opłukać a cebulę także po obraniu i umyciu pokroić w kostkę. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Następnie dodać cebulę i miód i smażyć około 5 minut. Potem podlać bulionem, dodać przyprawy oraz grzyby i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie mąkę wymieszać ze śmietaną i zagęścić sos. Zagotować i podawać np. z ziemniakami i ogórkiem konserwowym.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.