niedziela, 26 stycznia 2014

Gulasz wieprzowy z kurkami i kalafiorem


rozwiń i czytaj przepis :

  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 200 g blanszowanych kurek ( użyłam mrożone )
  • 200 g różyczek kalafiora
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 szczypty cukru
  • 3 łyżki oleju
  • do smaku :
  • kucharek w płynie
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • ok. 600 ml wody
  • 1/4 szk śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki ( do zagęszczenia sosu )
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć do zrumienienia, w międzyczasie dodać cukier i cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać kurki. Podlać wszystko wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości mięsa. Na koniec dorzucić różyczki kalafiora, koperek, dusić kilka minut i zagęścić sos śmietaną wymieszaną z mąką. Gulasz zagotować i podawać z ziemniakami lub kaszą.

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...