wtorek, 21 stycznia 2014

Indycze golonki w sosie grzybowym


rozwiń i czytaj przepis :

  • 2 golonki z indyka
  • 1 mała cebula
  • 2 garście suszonych podgrzybków
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól do smaku
  • pieprz czosnkowy do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • około 600 ml wody
  • kilka łyżek oleju
  • 1 szk mleka 3,2%
  • 1 łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby namoczyć. Golonki umyć, osuszyć i posypać papryką, solą i pieprzem. Odstawić na co najmniej 30 minut. W szerokim garnku rozgrzać kilka łyżek oleju, włożyć golonki i zrumienić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Potem wszystko podlać wodą, dodać liść i ziele i dusić prawie do miękkości golonek pod przykryciem. Potem dodać odcedzone z wody grzyby, dodać sól i pieprz i dalej dusić aż golonki będą miękkie. Mleko dokładnie połączyć z mąką i zagęścić powstałą mieszanką sos. W miarę potrzeby doprawić. Zagotować sos i podawać golonki np. z ziemniakami i surówką.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.