niedziela, 12 stycznia 2014

Królik w sosie grzybowym


rozwiń i czytaj przepis :

  • 1 królik ( 2 kg po sprawieniu )
  • 2 cebule
  • 1 solidna garść dowolnych suszonych grzybów
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pieprz cayenne do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki masła
  • 150 ml śmietany 18 %
  • woda lub bulion
PRZYGOTOWANIE:
Królika umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. W szerokim rondlu roztopić masło, włożyć królika i podsmażyć rumieniąc go. Grzyby zalać gorącą wodą i namoczyć. Gdy królik się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Potem podlać bulionem lub gorącą wodą i dusić prawie do miękkości. Dodać odsączone grzyby, przyprawy i dalej wszystko dusić do miękkości królika. W razie potrzeby doprawić. Śmietankę zahartować odrobiną płynu z duszenia królika i wlać do garnka z zawartością. Zagotować i jeszcze chwilkę gotować. Podawać np. z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty lub inną.

2 komentarze:

  1. Królika nie jadłem od czasu pobytu w Anglii.Twój jest bardzo smakowity.Widziałem w łidlu króliki,trzeba by sobie przypomnic smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam ten komfort, że jak jadę do Cioci to kupuję sobie od kuzyna takiego z gospodarstwa. Jeszcze nigdy nie kupowałam w sklepie.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.