niedziela, 19 stycznia 2014

Naleśniki z pysznym nadzieniem


rozwiń i czytaj przepis :

  • Nadzienie :
  • 300 g półtłustego twarogu
  • 3 łyżki płatków migdałowych + do dekoracji
  • 1 garść rodzynek
  • 1 nektarynka
  • 3 gruszki
  • kilka łyżek śmietany 12%
  • cukier do smaku
  • Na naleśniki :
  • 1,5 szk pomarańczowego gazowanego napoju
  • 2 szk mleka 3,2%
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2,5 szk mąki pszennej typ 500
  • 1 szczypta soli
  • Polewa :
  • 25 g polewy mlecznej w drażetkach
  • 1 łyżka mleka 3/2 %
PRZYGOTOWANIE:
Nadzienie : 
Ser przełożyć do miski, rozgnieść go np. widelcem. Gruszki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do sera. Nektarynkę umyć, usunąć pestkę i pokroić owoc w kostkę po czym wrzucić do sera. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać nadzienie. Śmietany ma być tyle aby masa nie była za sucha. 
Naleśniki : 
Do miski wlać mleko i napój, wbić jajka, dodać sól i wymieszać. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać ciasto aby nie było grudek a potem wlać olej i znowu wymieszać. Porcje ciasta nalewać na rozgrzaną patelnię i smażyć naleśniki do wyczerpania się ciasta. 

Na usmażone naleśniki kłaść porcje nadzienia, zawijać w roladki i układać na talerzu. Do rondelka wlać wodę, na rondelek postawić miseczkę. Do miseczki wsypać draże polewy, włączyć ogień i podgrzewać wodę na małym ogniu. Rozpuścić polewę, dodać łyżkę mleka i mieszać aż mleko połączy się z polewą. Gotową polewą polać naleśniki i posypać odłożonymi płatkami migdałowymi.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.