wtorek, 7 stycznia 2014

Orzechowo - kajmakowe gwiazdki


rozwiń i czytaj przepis :

  • 600 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g margaryny Kasia
  • 50 g orzechów laskowych
  • 200 g masy krówkowej kajmakowej Helio
  • 2 jajka ( rozmiar L )
  • 50 g cukru
  • cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy wrzucić do rozdrabniacza i jak najmocniej zmiksować. Do miski robota włożyć końcówkę z nożami do siekania. Umieścić w niej wszystkie składniki na ciasteczka i połączyć. Wyjąć zbrylone ciasto, zagnieść je i włożyć do woreczka foliowego a potem na godzinę do lodówki. Gdy ciasto się schłodzi wyjąć je z lodówki, wałkować na cienkie placki podsypując mąką i wycinać gwiazdki foremką do ciastek a w środku wycinać małe kółeczka ( ja użyłam do tego celu noża do usuwania gniazd nasiennych z owoców ). Ciasteczka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec po 12 -13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone wystudzić na kratce i przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.