środa, 8 stycznia 2014

Parówki w cieście drożdżowym


rozwiń i czytaj przepis :

  • 12 cienkich parówek
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 1 jajko ( rozmiar L )
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 ml oleju
  • 3/4 szk płynu ( 1/4 letniej wody + 2/4 letniego mleka )
  • płatki chili
  • 2 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE:
Olej podgrzać w rondelku. Drożdże w misce rozmieszać z cukrem a gdy będą płynne wlać wodę i mleko. Jajko rozbełtać i dodać ale troszkę zostawić i dodać do niego 2 łyżki mleka i wymieszać. Do miski wsypać też sól i wyrobić ciasto. Do ciasta wlać ciepły ale nie gorący olej i znowu wyrobić ciasto. Zostawić je do wyrośnięcia. Z parówek zdjąć osłonki. Gdy ciasto wyrośnie znowu je wyrobić, podzielić sobie na porcje i wałkować na cienki placki. Na brzegu położyć parówkę, ciasto naciąć na długość parówki, zawinąć parówkę w ciasto i nadmiar ciasta odciąć. Każdą parówkę w cieście naciąć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy formując coś na kształt rogala. I tak postępować z kolejnymi parówkami. Gotowe posmarować odłożonym jajkiem z mlekiem i posypać płatkami chili. Parówki piec 15 minut w 190 stopniach. Podawać najlepiej gorące ale zimne też dobrze smakują.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.