piątek, 10 stycznia 2014

Pikantny chlebek z wędliną i serem


rozwiń i czytaj przepis :

  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli ( czubata )
  • pieprz kolorowy ( ilość według uznania )
  • chili w płatkach ( ilość według uznania )
  • 70 g margaryny Kasia
  • 3/4 szk letniego mleka
  • kilkanaście plasterków kiełbasy szynkowej
  • kilka grubszych plastrów sera ( salami )
  • 1 małe jajko
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę stopić i lekko przestudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem na płynna masę. Wlać letnie mleko, dodać mąkę i sól i lekko wyrobić ciasto. Następnie wlać jeszcze letnią margarynę i ponownie ciasto wyrobić. Oprószyć je lekko mąką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie znowu je wyrobić i przełożyć do dowolnej okrągłej blaszki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. W ciasto powtykać zwinięte w rożki plasterki wędliny i w środek powkładać ser pokrojony w słupki. Wszystko posmarować rozmąconym jajkiem i posypać pieprzem i chili. Zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Chlebek piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut. Potem przestudzić go na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.