piątek, 17 stycznia 2014

Pizza na cieście maślankowym


rozwiń i czytaj przepis :

  • Ciasto :
  • 450 g mąki koszalińskiej ( typ 500 )
  • 350 ml maślanki naturalnej
  • 1 łyżeczka soli morskiej z magnezem
  • 1 łyżka cukru ( płaska )
  • 30 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek oleju ryżowego
  • Dodatki :
  • 400 g gotowanych świeżych grzybów ( podgrzybki )
  • 1 cebula
  • 300 g pieczonej kiełbasy
  • 250 g żółtego sera
  • zioła włoskie
  • chili
  • pieprz
  • ostry sos pomidorowy
  • 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypać mąkę oraz sól i wymieszać. Maślankę o temperaturze pokojowej rozmieszać z olejem. Drożdże rozetrzeć na płynną masę z cukrem i wlać je do mąki. Następnie wlać maślankę z olejem i wyrobić ciasto. Delikatnie je oprószyć mąką, przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie na patelni rozgrzać masło, wrzucić grzyby i podsmażyć razem z obraną, umytą i pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem a potem przestudzić. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić, podzielić na trzy części i każdą z nich rozłożyć na talerzach ceramicznych o średnicy 35 cm wysmarowanych olejem i oprószonych mąką. Ciasto posmarować sosem pomidorowym ( jeśli nie mamy domowego sosu można użyć ketchupu ). Na cieście rozłożyć porcje grzybów z cebulą a następnie pokrojoną w paseczki kiełbasę i na koniec starty żółty ser. Wszytko oprószyć przyprawami do smaku i zostawić na 10 minut do podrośnięcia ciasta. Gotowe pizze piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-15 minut w zależności od piekarnika. Upieczone pizze pokroić i polać ketchupem.

4 komentarze:

  1. Ciasto brzmi ciekawie...może zrobię kiedyś na czasie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na ciasto jest boski, trochę modyfikuje i eksperymentuje, ale wychodzi klasa. Dodatki jak to dodatki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. A dodatki to wiadomo dajemy to co lubimy.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...