niedziela, 12 stycznia 2014

Pizza z boczkiem, cebulą i serem


rozwiń i czytaj przepis :

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek oleju
  • ketchup pikantny do posmarowania ciasta
  • Dodatki ( ilość zależy od nas )
  • boczek wędzony
  • cebula
  • ser żółty ( gouda )
  • pieprz cayenne
  • zioła włoskie
  • zioła dalmatyńskie
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypać mąkę i sól i przemieszać. W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać je do maki, wlać olej, jogurt i mleko i wyrobić ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi sową objętość ponownie je wyrobić, podzielić na 3 części i każdą rozłożyć w formach do tarty o średnicy 35 cm ( mierząc u góry ) wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Boczek pokroić w paski a cebulę w piórka. Ciasto posmarować ketchupem, posypać pokrojonym boczkiem i cebulą a na koniec startym serem i posypać przyprawami. Tak przygotowane pizze odstawić do lekkiego podrośnięcia ciasta a potem piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Podając można polać dodatkowo ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.