niedziela, 12 stycznia 2014

Pizza z boczkiem, cebulą i serem


rozwiń i czytaj przepis :

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek oleju
  • ketchup pikantny do posmarowania ciasta
  • Dodatki ( ilość zależy od nas )
  • boczek wędzony
  • cebula
  • ser żółty ( gouda )
  • pieprz cayenne
  • zioła włoskie
  • zioła dalmatyńskie
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypać mąkę i sól i przemieszać. W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać je do maki, wlać olej, jogurt i mleko i wyrobić ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi sową objętość ponownie je wyrobić, podzielić na 3 części i każdą rozłożyć w formach do tarty o średnicy 35 cm ( mierząc u góry ) wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Boczek pokroić w paski a cebulę w piórka. Ciasto posmarować ketchupem, posypać pokrojonym boczkiem i cebulą a na koniec startym serem i posypać przyprawami. Tak przygotowane pizze odstawić do lekkiego podrośnięcia ciasta a potem piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Podając można polać dodatkowo ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...