poniedziałek, 6 stycznia 2014

Pizzo - tarteletki

                             

rozwiń i czytaj przepis :

  • 250 g pieczarek
  • 1/2 puszki groszku
  • 1/2 szk konserwowej marchewki
  • 250 g drobiowej wędliny
  • 250 g żółtego sera
  • Sos :
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • słodka papryka
  • Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 1 opakowanie drożdży instant ( 8 g )
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Groszek i marchew odsączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Wędlinę pokroić w paseczki. Składniki sosu wymieszać. Do miski wsypać mąkę i drożdże oraz sól i cukier, wymieszać. Wlać wodę, zamieszać potem wlać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki do tarteletek wysypać mąką. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić, cienko wałkować, wycinać kółka o średnicy foremek i układać krążki w foremkach. Krążki posmarować sosem a potem układać wędlinę, marchew z groszkiem, pieczarki i posypać startym serem a na koniec oprószyć dodatkowo ziołami prowansalskimi i papryką. Pizzo - tarteletki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. ( Z tej porcji zrobiłam 12 pizzo - tarteletek i jedną sporą o średnicy 25 cm. Jeżeli nie mamy foremek do tarteletek możemy układać je po prostu na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.