wtorek, 14 stycznia 2014

Płotki w occie


rozwiń i czytaj przepis ;

  • 1,5 kg świeżych płoci ( po oczyszczeniu )
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia
  • Zalewa :
  • 500 ml octu
  • 1,5 l wody
  • 2 duże cebule
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka białej gorczycy
  • 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
  • sól do smaku ( zalewa powinna być mocno słona )
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Płotki wypatroszyć, odciąć głowy ( można użyć już oczyszczonych ). Do garnka wlać wodę i ocet, dodać pokrojoną marchew i cebulę oraz wszystkie przyprawy i zagotować zalewę. Ryba nie będzie solona dlatego zalewa powinna być dobrze słona. Zalewę gotować kilka minut. Umyć dokładnie i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, każdą rybę obtoczyć w męce i smażyć na złoto brązowy kolor. Usmażone ryby wkładać do gorącej zalewy. Usmażone płotki wystudzić razem z zalewą i tak odstawić do lodówki na około 3 dni aby ryby dobrze naciągnęły. Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.