piątek, 10 stycznia 2014

Rogaliki z prażonymi jabłkami


rozwiń i czytaj przepis:
 
  • 500 g mąki tortowej
  • 250 g serka waniliowego
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 35 g świeżych drożdży
  • 125 margaryny Kasia
  • 3 łyżki cukru
  • 150 ml letniego mleka
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować dużą miskę i wkruszyć do niej drożdże wsypać cukier, dodać łyżkę mąki, wlać letnie mleko i wymieszać. Zostawić tak zaczyn do wyrośnięcia. Margarynę stopić w rondelku i lekko przestudzić. Do podrośniętego zaczynu przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i rozbełtane żółtko i jajko ( trochę odłożyć do posmarowania rogali ). Wymieszać składniki a gdy się lekko połączą wlać jeszcze letnią margarynę i wyrobić gładkie i miękkie ciasto. Oprószyć je lekko mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia ciasta. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyrobić je jeszcze chwilę i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na koła, posmarować porcją jabłek i radełkiem ( użyłam falistego ) pociąć je na osiem trójkątów. Każdy trójkąt zwijać od szerszego brzegu do środka, formować rogaliki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Do odłożonego jajka wlać jedną łyżkę mleka, wymieszać i posmarować tym płynem rogaliki. Zostawić rogaliki do wyrośnięcia a potem upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. Upieczone rogaliki wystudzić na kratce. Na koniec rogaliki polukrować lukrem wymieszanym z cukru pudru, soku i barwnika.


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.