wtorek, 14 stycznia 2014

Skrzydełka w sosie z warzywami i pieczarkami


rozwiń i czytaj przepis :

  • 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 4 duże pieczarki ( bardziej rozwinięte bo są aromatyczniejsze )
  • 1 duża marchewka ( lub 2 mniejsze )
  • 1/2 cukinii
  • 2 szk rosołu ( lub innego bulionu )
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • kucharek w płynie do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • pieprz cayenne do smaku
  • 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Skrzydełka umyć, osuszyć i poprzecinać w zgięciach. Najcieńsze końcówki odłożyć i wykorzystać np. do ugotowania wywaru. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić skrzydełka i podsmażyć. Gdy skrzydełka się smażą obrać cebulę i marchew, umyć i pokroić. Cebulę w grubą kostkę a marchew w plasterki. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić przekroić na pół i pokroić w półplasterki ale nie za cienko. Gdy skrzydełka są podsmażone dodać cebulę, marchew i pieczarki, chwilę smażyć i podlać rosołem. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem prawie do miękkości. Następnie dodać pokrojoną cukinię i jeszcze chwilę dusić aż cukinia zmięknie. W razie potrzeby doprawić. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią sos. Zagotować i gotowe skrzydełka podawać np. z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...