niedziela, 26 stycznia 2014

Sos grzybowo - koperkowy


rozwiń i czytaj przepis :

  • 600 g podgotowanych świeżych podgrzybków
  • 5 suszonych podgrzybków ( namoczyć )
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku ( czubate )
  • 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 3 szk wody ( może być warzywny bulion )
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:
W garnku roztopić masło, wrzucić podgotowane grzyby i smażyć do zrumienienia od czasu do czasu mieszając. Suszone grzyby lekko pokruszyć, namoczyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do podsmażonych grzybów, smażyć do zeszklenia się cebuli. Następnie podać wszystko woda lub bulionem, dodać namoczone grzyby ( dla lepszego smaku ) i dusić pod przykryciem 15 minut. Następnie dodać koper. Śmietankę zahartować kilkoma łyżkami płynu i wlać do garnka i gotować kilka minut aż sos lekko się zredukuje.. Wymieszać i podawać np. z makaronem.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.