sobota, 8 lutego 2014

Ketchupowe schabowe


rozwiń i czytaj przepis :
  • na 2 porcje
  • 2 plastry schabu bez kości ( po 150 g )
  • Ciasto :
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki
  • kilka łyżek pikantnego ketchupu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pieprz cayenne do smaku
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania
PRZYGOTOWANIE:
Kotlety umyć, osuszyć i rozbić lekko tłuczkiem do mięsa. Do głębokiego talerza wbić jajko, 4 łyżki ketchupu, dodać pozostałe składniki na ciasto i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Ciasto ma być gęste, gdyby było za mocno gęste dodać jeszcze ketchupu i ponownie wymieszać ciasto. Kotlety obtoczyć w mące a następnie oblepić ciastem i tak zostawić na 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej, ułożyć kotlety a resztę ciasta rozłożyć na kotletach. Smażyć na średnim ogniu kilka minut a potem delikatnie obrócić aby ciasto się nie rozlało i smażyć dalej kilka minut. Podawać np. z ziemniakami i surówką.

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...