poniedziałek, 24 lutego 2014

Mini klopsiki w sosie


rozwiń i czytaj przepis :

  • Na klopsiki :
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • pieprz kolorowy do smaku
  • sól morska z magnezem do smaku
  • Na sos :
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 600 g pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego z ziołami
  • 1,5 szk bulionu ( rosół )
  • kilka łyżek oleju
  • Do smaku :
  • sól morska z magnezem
  • pieprz kolorowy
  • pieprz cayenne
  • zioła włoskie
  • czosnek granulowany
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE:

Sos :

Pomidory ( najlepiej swoje ) i paprykę umyć, cebulę obrać i umyć. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną z olejem patelnię lub do rondla i podsmażyć. Pomidory zmiksować. Gdy papryka i cebula się zeszkli wlać bulion, pomidory, dodać przyprawy i koncentrat i dusić pod przykryciem kilka minut. Następnie dodać posiekane zielone składniki i jeszcze chwilkę dusić po czym zdjąć z ognia.

Klopsiki :

Mięso na klopsiki umyć, włożyć do rozdrabniacza, dodać jajka oraz odrobinę soli i pieprzu i dokładnie rozdrobnić mięso. Do mięsa dodać kaszę mannę i wymieszać masę. W garnku zagotować wodę, można dodać kostkę bulionową. Do gotującej się wody wkładać maleńkie porcje masy mięsnej ( ja pomogłam sobie kulkownicą nabierając nią masę i wrzucając na wrzątek ). Klopsiki gotować 5 minut od wypłynięcia a potem łyżka cedzakową wyjąc je prosto do sosu. Garnek z sosem znowu postawić na ogień i dusić całość jeszcze 5 minut. Gotowe klopsiki podawać z makaronem.

3 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...