niedziela, 16 lutego 2014

Wiejskie kaszotto

                                   Często podobne dania robię z ryżem, ale postanowiłam tym razem użyć kaszy i okazało się, że danie wyszło równie pyszne. Zaletą takich dań jednogarnkowych jest to, że jest łatwe do przygotowania i praktycznie samo się robi. Jak już mamy wszystkie składniki w garnku to wystarczy od czasu do czasu przemieszać aby się nie przypaliło.


rozwiń i czytaj przepis :
  • 2 saszetki kaszy jęczmiennej ( po 100 g )
  • 600 g żołądków z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 4 łyżki posiekanego pora ( zielona część )
  • 250 g blanszowanych kurek ( użyłam mrożonych )
  • bulion warzywny
  • do smaku :
  • sól czosnkowo - ziołowa
  • pieprz czarny
  • curry
  • czerwona czubryca ostra
  • 3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Żołądki dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w paseczki. Cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić : marchew w półplasterki a cebulę w kostkę. W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć. Następnie dodać cebulę, marchew i por i dalej smażyć około 3 minuty.

Wsypać kaszę, przesmażyć, podlać jedną szklanką bulionu i dusić pod przykryciem 5 minut. Potem dodać przyprawy i gdy kasza wchłonie bulion ponownie podlać, dodać kurki i dalej dusić. Danie od czasu do czasu mieszać i dusić do miękkości kaszy w miarę potrzeby podlewając bulionem.

Danie nie ma być ani za suche ani nie powinno być za rzadkie od nadmiaru bulionu. Podawać na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.