poniedziałek, 3 marca 2014

Babka borówkowo - ajerkoniakowa


rozwiń i czytaj przepis :

  • 2 szk mrożonych borówek amerykańskich
  • 75 ml ajerkoniaku
  • 5 jajek ( rozmiar M )
  • 1 szk cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g miękkiego masła
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Do miski włożyć miękkie masło, wsypać cukier i utrzeć za pomocą miksera. Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodawać po jednym nadal ucierając.' Gdy wszystko się połączy dodać ajerkoniak i ponownie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia ale jedną łyżkę odłożyć. Masę wymieszać. Białka ubić na sztywno i część piany dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i ponownie wymieszać. Borówki obsypać łyżka mąki, przemieszać i wsypać do ciasta, wymieszać łopatką i przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekła i wyjąć z foremki po czym wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.