poniedziałek, 3 marca 2014

Maślane rogale z makiem


rozwiń i czytaj dalej :

  • 1 kg mąki pszennej typ 500
  • 400 g masła
  • 1 łyżka soli ( płaska )
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szk mleka
  • 3 jajka + 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • mak suchy

PRZYGOTOWANIE:

Do miseczki włożyć drożdże, dodać cukier, dwie łyżki mleka i łyżeczkę mąki. Dokładnie wymieszać, i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło, dodać 3 jajka, wlać mleko i wyrośnięty zaczyn. Pomagając sobie mikserem połączyć składniki a potem wyjąć ciasto na blat i zagnieść je aby było gładkie. Ciasto położyć w oprószonej mąką misce, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie przebić ciasto, znowu lekko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą część ciasta wałkować na koła i radełkiem pociąć na osiem trójkątów. Ciasto zwijać w rogale zaczynając od szerszej części tak aby końcówka była podwinięta pod rogal. Rogale układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy rogal posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Rogale zostawić do podrośnięcia i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 25 -30 minut. Upieczone rogale lekko przestudzić.

2 komentarze:

  1. Ja poproszę jednego na drugie śniadanie :-) pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...