poniedziałek, 31 marca 2014

Mocno czekoladowy sernik


rozwiń i czytaj przepis :
  • Spód :
  • 300 g herbatników typu petitki
  • 150 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • Masa serowa :
  • 1 kg serka waniliowego do serników
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 szk cukru pudru
  • 4 jajka
  • 150 ml jogurtu waniliowego
  • 1,5 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżki kakao
  • Dodatkowo :
  • 100 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Spód : 
W misce robota z nożami do siekania zmiksuj herbatniki z kakao o margaryna na grudkowatą konsystencje. Potem do tortownicy o średnicy 23 cm wysyp zawartość miski i dokładnie oblep mieszanką dno i boki tortownicy. Torownicę wstaw do lodówki na czas robienia masy serowej. 
Masa serowa : 
 Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Dwie tabliczki gorzkiej czekolady roztop w kąpieli wodnej i przestudź ale czekolada ma być płynna. Do miski wbij jajka, wsyp cukier puder i waniliowy i mikserem wymieszaj. Potem dodaj kakao i budyń oraz jogurt, ponownie wymieszaj, następnie ciągle miksując dodawaj porcjami ser i dokładnie mieszaj aby nie było grudek. Gdy ser jest już wymieszany dodaj czekoladę i wymieszaj. 
Z lodówki wyjmij tortownicę ze spodem wylej na spód masę serową. Do piekarnika wstaw na dolną półkę blachę z wodą a na drugą lub trzecią od dołu ( w zależności od piekarnika ) wsuń kratkę i wstaw tortownicę z zawartością. Sernik piecz 30 minut w 180 stopniach a potem zmniejsz temperaturę do 160 i piecz jeszcze 30 - 40 minut. Sernik po upieczeniu zostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a gdy wystygnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Na koniec sernik udekoruj białą czekoladą roztopiona w kąpieli wodnej.


4 komentarze:

  1. pyszności, ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Normalnie zazdroszczę ci tego sernika mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowity sernik.Szczególnie dla mnie uwielbiającego serniki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo.
    Ewciu czas zacząć piec :)
    Christopher jak miło czytać Twoje komentarze, ciekawe kiedy mnie skrytykujesz, hi, hi ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.