środa, 12 marca 2014

Pięciominutowy schab gotowany


rozwiń i czytaj przepis :

  • 1 kg schabu bez kości
  • Zalewa :
  • 2,5 l wody
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego Bella-Bis
  • 1 łyżeczka jarzynki Lux Bella-Bis
  • 1 łyżeczka soli morskiej ziołowej Extra Bella-Bis
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka musztardy chrzanowej
  • kilka ziaren jałowca

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy i zagotować. Zalewę gotować 5 minut i wystudzić. Do zimnej zalewy włożyć umyty schab i doprowadzić do wrzenia. Gotować pięć minut i zostawić schab w zalewie do wystudzenia, najlepiej na noc. Ponownie zalewę ze schabem doprowadzić do wrzenia i ponownie gotować pięć minut. Znowu zostawić do wystudzenia a potem wyjąć schab na talerz i zakryć folią spożywczą. Podawać na zimno do pieczywa.

4 komentarze:

  1. Kiedyś robiłam podobny schab i choć przepis był ciut inny, muszę przyznać, że mięsko było smaczne i soczyste:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już takie mięsa robiłam kilka razy i za każdym razem inną marynatę gotowałam. Tak, mięsko jest soczyste i smaczne. A marynatę mozna zrobić według swoich smaków.
      Pozdrawiam Reniu :)

      Usuń
  2. Też robię taką szyneczkę, jest pyszna, przyprawy dowolne;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.