poniedziałek, 3 marca 2014

Rogaliki z borówkami


rozwiń i czytaj przepis ;

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 1/2 szk cukru
  • 2 jajka + 1 jajko
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szk mleka 3,2%
  • 200 g margaryny do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • borówki amerykańskie ( u mnie mrożone )
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na rogaliki powinny mieć taką samą temperaturę. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i dwiema łyżkami mleka na płynną masę. Do miski wsypać mąkę, cukier, wbić 2 jajka i na tarce o grubych oczkach zetrzeć margarynę a potem dodać rozmieszane drożdże i za pomocą miksera połączyć składniki. Następnie wyjąć wszystko na blat lub stolnicę, podsypać mąką i wyrobić ciasto, przełożyć je do miski, oprószyć mąką i zostawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić w miarę konieczności podsypywać mąką i podzielić je na dwie części. Każdą część ciasta wałkować na koła, pociąć radełkiem na osiem trójkątów. Borówki oprószyć łyżką mąki i układać porcjami na szerszych kawałkach ciasta. Zwijać rogaliki od szerszej strony do węższej i układać po 8 na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie jajko, które zostało rozbełtać i posmarować nim rogaliki. Zostawić na 15 minut i potem wstawić obie blachy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na około 20 minut aż będą rumiane. Rogaliki po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.