poniedziałek, 3 marca 2014

Tort migdałowo - orzechowy


rozwiń i czytaj przepis :

  • Biszkopt migdałowy :
  • 4 łyżki tartych migdałów
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 5 jajek ( rozmiar M )
  • 2 łyżki cukru waniliowego ( domowego )
  • 1/2 szk cukru
  • Krem orzechowy :
  • 3 kremy orzechowe ( po 100 g )
  • 5 łyżek tartych orzechów włoskich
  • 750 ml mleka
  • 250 g margaryny Kasia ekstra maślany smak
  • Dodatkowo :
  • kolorowa posypka do ciast
  • deserowe płatki czekoladowe
  • tarte migdały do wysypania formy
  • margaryna do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt migdałowy : Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryna i wysypać migdałami ( jeśli nie mamy tartych migdałów i orzechów możemy zmielić całe ). Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z obydwoma cukrami. Następnie dodać żółtka i wymieszać, potem przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Teraz dodać migdały i ponownie wymieszać masę delikatnie szpatułką. Masę na biszkopt wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić ją do piekarnika. Biszkopt piec 40 minut a potem po wystudzeniu przekroić na 3 placki.

 Krem : mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać mieszankę kremu i miksować kilka minut. Potem porcjami dodawać miękka margarynę i miksować do momentu aż nie będzie wyczuwalnych grudek margaryny. Na konie dodać orzechy i ponownie wymieszać krem. 

Przełożenie : Każdy krążek ciasta nasączyć ulubionym ponczem lub herbatą owocową. Pierwszy krążek ułożyć na paterze lub talerzu, rozsmarować porcję kremu, przykryć krążkiem biszkoptu i znowu pokryć kremem. Przykryć ostatnim krążkiem i posmarować wierzch i boki tortu. Resztą kremu udekorować tort i na koniec posypać posypką i czekoladą. Tort wstawić do lodówki na co najmniej godzinę ( moi chłopcy nie mogli się doczekać i tort zajadali szybciej ).

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.