piątek, 7 marca 2014

Zupa meksykańska


rozwiń i czytaj przepis :

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 duże marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 600 g ziemniaków
  • 2 l rosołu
  • Do smaku :
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka słodka
  • przyprawa do dań meksykańskich
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchew i cebulę obrać, umyć i także pokroić w kostkę. Paprykę po umyciu tak samo jak inne warzywa także drobno pokroić. Kukurydzę, groszek i fasolę odsączyć z zalewy ale fasolkę dobrze byłoby przepłukać dodatkowo wodą. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć razem z papryką i cebulą. Gdy mięso się podsmaży wlać rosół i dusić pod przykryciem 15 minut a potem dodać marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy i dalej chwilę gotować a potem dodać ziemniaki ( jeżeli mamy gatunek ziemniaków, które się długo gotują to należy je dodać razem z marchewką ). Gdy wszystko jest miękkie dodać odsączone składniki, zagotować zupę, ewentualnie doprawić i zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Zupę ponownie zagotować i podawać gorącą.


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.