poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Chleb z garnka z kozieradką i siemieniem lnianym


rozwiń i czytaj przepis :

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 300 ml letniej wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli ( płaskie )
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka kozieradki

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wrzuć drożdże, wsyp cukier i mieszaj do momentu aż drożdże zrobią się płynne. Potem wlej wodę i olej, wsyp sól i wymieszaj. Następnie wsyp mąkę oraz kozieradkę i siemię lniane i za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj składniki. Potem rękoma wyrób ciasto, oprósz ciasto mąką, przykryj miskę z ciastem ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrób i przełóż do garnka ceramicznego o średnicy 20 cm wysmarowanego olejem. Na środku zrób nacięcie na krzyż i zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto na chleb wyrośnie wstaw garnek do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i także wstaw miseczkę z wodą. Chleb piecz 30 minut a potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 30 minut. Upieczony chleb wyjmij z garnka i wystudź na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.