poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Świąteczna babka bakaliowa

                            Dostałam od Helio kolejną paczuszkę z produktami. Miałam jeszcze troszkę zapasów swoich produktów tej firmy. Upiekłam więc pyszną babkę świąteczną z bakaliami właśnie tej firmy. A zaletą tych produktów jest to, że są bez konserwantów.


rozwiń i czytaj przepis :

  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść suszonych moreli ( bez konserwantów )
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść chipsów bananowych
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 1/2 szk cukru
  • 4 jajka ( M )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szk mąki tortowej
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • cukier puder
  •  
    Przygotuj bakalie : chipsy bananowe pokrusz na mniejsze kawałki, orzechy posiekaj a resztę składników razem z rozdrobnionymi przełóż do talerza. Miękką margarynę utrzyj z cukrem a potem wbijaj po jednym jajku i ciągle miksuj mikserem aż wszystko się połączy. Przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Na koniec wsyp bakalie i wymieszaj łyżką lub łopatką. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz babkę przez 50-55 minut. Upieczoną babkę wyjmij z formy, rozsuń papier, przestudź babkę i posyp cukrem pudrem

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.