poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Żołądki z kurczaka w duecie z ryżem


rozwiń i czytaj przepis :

  • 4 woreczki ryżu parabolicznego ( każdy po 100 g )
  • sól
  • jarzynka lux
  • woda do ugotowania ryżu
  • 600 g żołądków z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 300 g pieczarek
  • 2 duże marchewki
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 solidna garść rukoli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 szk rosołu
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz czarny
  • curry mieszanka przypraw

PRZYGOTOWANIE:

Wodę na ryż zagotować, dodać sól i jarzynkę i włożyć woreczki z ryżem do garnka i gotować według przepisu, w tym przypadku 15 minut. Żołądki umyć, oczyścić. Marchew, cebulę obrać, umyć i pokroić. Cebulę w kostkę a marchew w grubsze półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę a pieczarki po oczyszczeniu pokroić na ćwiartki. Do woka wlać olej, wrzucić umyte i pokrojone wzdłuż na pół żołądki i podsmażyć. Dodać marchew, cebulę, paprykę i pieczarki i smażyć od czasu do czasu mieszając. Potem podlać rosołem i bez przykrycia gotować do miękkości składników a potem wsypać posiekaną rukolę. Dodać przyprawy i gotować aż rosół w połowie się wygotuje. Gdy ryż się ugotuje odsączyć go z wody, rozciąć woreczki i zawartość wsypać do woka z żołądkami. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wszystko wymieszać. W razie konieczności jeszcze doprawić. Podawać na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.