piątek, 31 października 2014

Chrupiący chleb z pestkami dyni i słonecznikiem

                                     Bardzo często piekę różne chleby ale z tego jestem bardzo zadowolona. Pięknie wyrośnięty ale inne też wyrastają, są smaczne ale nigdy nie udało mi się uzyskać tak pięknej i chrupiącej skórki. Ten ma taką jaką lubię. Chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym i muszę przyznać, że w ten sposób upiekę jeszcze nie raz.


rozwiń i czytaj przepis :



1 kg mąki pszennej chlebowej typ 750
1,5 szk letniego mleka
1,5 szk letniej wody
25 g świeżych drożdży
100 g pestek dyni
50 g ziaren słonecznika
1 łyżka cukru
1 czubata łyżeczka soli
1/4 szk oleju rzepakowego

Do dużej miski wrzucić drożdże, dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką aż drożdże zrobią się płynne.
Potem wlać letnie mleko i wodę, dodać sól i wymieszać.
Następnie wsypać mąkę, pestki dyni oraz słonecznik, połączyć składniki, dodać olej i znowu lekko pomieszać.
Wszystko wyłożyć na blat lub stolnicę i zagnieść ciasto.
Oprószyć je lekko mąką, umieścić z powrotem w misce i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie ciasto przerobić ponownie, uformować kształt naczynia jakie posiadamy i położyć je na oprószonej mąką na przykład desce do krojenia.
Naczynie żaroodporne razem z pokrywką posmarować olejem, oprószyć mąką i wstawić do piekarnika.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
Gdy się nagrzeje szybko wyjąć pokrywę, wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia, naciąć nożem wzorki, zakryć pokrywką i zamknąć drzwiczki piekarnika.
Piec chleb 20 minut w tej temperaturze a potem wyjąć pokrywkę z piekarnika i dalej piec chleb bez przykrycia kolejne 20 minut ze zmniejszoną temperaturą do 200 stopni.
Kolejne 20 minut piec w 180 stopniach.
Upieczony chleb ostrożnie wyjąć z naczynia na drewnianą kratkę lub metalową uważając aby się nie poparzyć i zostawić go do wystygnięcia.

3 komentarze:

  1. Wygląda wprost wspaniale :)) Piękny chleb i zdjęcie. Szkoda, że moje takie ładne nie wychodzą.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki dziewczyny. Ja już mam trochę upieczonych chlebów ale z tego jestem najbardziej zadowolona. Jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.