wtorek, 18 listopada 2014

Biszkopt z truskawkami

rozwiń i czytaj przepis :


4 jajka ( M )
5 łyżek mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1/2 szk cukru
400 g truskawek
Dodatkowo :
cukier puder
mąka do obtoczenia truskawek


Białka oddzielić od żółtek a potem białka ubić na sztywno z obydwoma cukrami.
Następnie dodać żółtka i połączyć je z pianą.
Gdy masa jajeczna będzie połączona przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Umyte i odszypułkowane truskawki obtoczyć w mące i rozłożyć na cieście.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam biszkopt z truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. A do czerwca i truskawek tak jeszcze daleko...

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, do truskawek daleko. Szkoda, że sezon na nie taki krótki :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...