wtorek, 18 listopada 2014

Biszkopt z truskawkami

rozwiń i czytaj przepis :


4 jajka ( M )
5 łyżek mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1/2 szk cukru
400 g truskawek
Dodatkowo :
cukier puder
mąka do obtoczenia truskawek


Białka oddzielić od żółtek a potem białka ubić na sztywno z obydwoma cukrami.
Następnie dodać żółtka i połączyć je z pianą.
Gdy masa jajeczna będzie połączona przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Umyte i odszypułkowane truskawki obtoczyć w mące i rozłożyć na cieście.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.