sobota, 1 listopada 2014

Pina Colada

                              W jednej z książeczek z przepisami na ciasto znalazłam przepis na Pina Colada. Postanowiłam je upiec. Ale spotkała mnie niemiła niespodzianka. Osobiście unikam surowych jajek a w tym przepisie masa zawierała właśnie surowe żółtka. Pokombinowałam i zrobiłam swoja wersję tego ciasta. Ciasto wyszło pyszne ale jeśli lubicie wilgotne biszkopty to proponuję w tym cieście go nasączyć bo jest jednak troszkę suche. Ogólnie jestem zadowolona i oczywiście będę piekła je częściej.

rozwiń i czytaj przepis :


BISZKOPT :
4 jajka ( M )
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego
3/4 szk mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA ANANASOWA :
1 puszka ananasa
4 żółtka
1 budyń śmietankowy
1/2 szk wody
1/4 szk mleka
1 łyżka mąki tortowej
4 łyżki cukru

BISZKOPT KOKOSOWY :
4 białka
3/4 szk cukru
200 g wiórków kokosowych


BISZKOPT :
Jajka wbić do miski, dodać obydwa cukry i miksować mikserem na najwyższych obrotach aż jajka będą puszyste.
Potem przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać ciasto.
Przelać je do blaszki o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec biszkopt około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Upieczony wystudzić

BISZKOPT KOKOSOWY :
Białka ubić, potem dodać cukier i ubijać pianę do rozpuszczenia się cukru.
Do piany wsypać wiórki i delikatnie wymieszać.
Masę kokosową wyłożyć do blaszki o tych samych wymiarach co piekł się biszkopt i też wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25 minut też w 170 stopniach.
Upieczony biszkopt kokosowy wystudzić.

MASA ANANASOWA :
Plastry ananasa wyjąć z soku i pokroić.
Sok przelać do szklanki ( u mnie była akurat 1 szklanka. Jeśli jest mniej należy dopełnić wodą ).
Potem ten sok przelać do garnka, wlać wodę i zagotować.
Żółtka dokładnie wymieszać z budyniem, mąką, cukrem i mlekiem i wlać do gotującego się soku energicznie mieszając.
Nie przerywając mieszania gotować budyń do zgęstnienia.
Przykryć folią spożywczą, pokrywką lub talerzykiem i zostawić do wystudzenia.
Miękką margarynę włożyć do miski, ucierać mikserem i dodawać po łyżce budyniu.
Na koniec dodać pokrojone ananasy, wymieszać z masą.

PRZEŁOŻENIE :
Biszkopt jasny ułożyć na dnie blaszki w której się piekł.
Na niego wyłożyć masę ananasową.
Na koniec delikatnie położyć na masę biszkopt kokosowy.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki do związania a potem przechowywać w chłodnym ale najlepiej po za lodówką miejscu.







8 komentarzy:

  1. świetne ciasto, też się do niego przymierzam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też boję się surowych jajek - pozwalam siebie na nie jedynie w tiramisu. Ciasto wygląda pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się Twój przepis:) Ciasto wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli upiekę biszkopt w prodiżu też będzie dobrze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, to że ciasto będzie okrągłe to nie ,ma znaczenia :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.