poniedziałek, 1 grudnia 2014

Biscotti z orzechami

                                 Moje pierwsze biscotti. Zrobiłam je z orzechami laskowymi i mixem keksowym. Co prawda są to twarde włoskie ciastka to i tak mnie nie zniechęcą i będę je piekła bo są pyszne. Biscotti piecze się dwa razy, i można robić je z różnymi dodatkami. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy przechowywać je dość długo szczelnie zamknięte.
rozwiń i czytaj przepis :



1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
90 c cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szk mąki tortowej

Do miski wbić jajko, dodać oba cukry, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać orzechy i mix keksowy. Za pomocą miksera połączyć składniki a potem zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek ( u mnie na długość blaszki po ukosie ). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 25 minut. Potem wyjąć z piekarnika i na blaszce wystudzić. Temperaturę piekarnika zwiększyć do 180 stopni a upieczony podłużny placek pokroić ukośnie na plastry o grubości około 1 cm najlepiej nożem z piłką. Układać na płasko znowu na blasze i piec kolejne 15 minut ale w połowie pieczenia obrócić na drugą stronę. Upieczone wystudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku. Najlepiej smakują z dobrą herbatą.  

6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.