poniedziałek, 15 grudnia 2014

Gulasz wieprzowy z opieńkami

                                  Uwielbiam połączenie mięsa z grzybami. W tym roku grzybów mam sporo a bardzo dużo opieniek. Często więc robię gulasze czy inne dania z tymi pysznymi grzybami. Tym razem pyszny gulasz a do niego najlepiej lubię buraczki i ziemniaki lub chleb. Proste a jakże smaczne danie.

rozwiń i czytaj przepis :


1 kg łopatki wieprzowej
250 g blanszowanych opieniek ( użyłam mrożonych )
1 cebula
Dodatkowo :
sól
pieprz
papryka słodka
ziele angielskie
liść laurowy
opcjonalnie kucharek w płynie
1 l wody
1 łyżka mąki
3 łyżki oleju

Grzyby rozmrozić, cebulę i umyte mięso pokroić w kostkę.
W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć.
Dodać cebulę i grzyby i dalej smażyć około 10 minut.
Potem podlać wszystko gorącą wodą, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Gdy jest miękkie odrobinę mąki rozprowadzić w małej ilości mąki i zagęścić nią sos.
Gulasz zagotować i w miarę potrzeby doprawić gdyby okazało się, że gulasz potrzebuje jakiejś przyprawy.

2 komentarze:

  1. Ja w tym roku nie zebrałam ani jednego grzyba :( A bardzo lubię takie grzybowe gulasze. Mogłabym je jeść na okrągło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moich stronach też nie zawsze są grzyby. Jeżdżę do rodzinki jakieś 80 km w jedna stronę, ale mam pewność, że zawsze nazbieram :) A potem cieszę się smakiem grzybów do następnych zbiorów.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.