czwartek, 22 stycznia 2015

Boczek i kurczak z warzywami



1 duża pierś z kurczaka ( pojedyncza )
300 g wędzonego boczku
1 cebula
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
100 g pomidorków koktajlowych ( żółte i czerwone )
2 łyżki posiekanego koperku
ok 1,5 szk wody ( może być bulion lub rosół )
sól
pieprz
pieprz cayenne
sos sojowy jasny
mąka ziemniaczana

Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, boczek pokroić w grube paski.
Cebulę i papryki pokroić w sporą kostkę a pomidorki na połówki.
Do szerokiego rondla wrzucić boczek, podsmażyć a potem dodać pierś z kurczaka i dalej chwilę smażyć do zrumienienia.
Następnie dodać cebulę, chwilę smażyć, dodać papryki i pomidorki, podlać wodą lub bulionem, dodać przyprawy, koperek i dusić kilka minut.
Na koniec w razie konieczności jeszcze doprawić i zagęścić sos odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej w niewielkiej ilości wody.
Sos zagotować i podawać np. z makaronem.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.