środa, 14 stycznia 2015

Chleb pszenny z kaszą jaglaną

                                 Piekłam już różne chleby i w różnych naczyniach. Dziś upiekłam chleb pszenny z kasza jaglaną. Chleb jest pyszny choć jak dla mnie wyszedł troszkę za mało słony. Po upieczeniu jest mięciutki w środku a jego skorka jest chrupiąca. Chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym i ta metoda najbardziej mi odpowiada bo chleb jest taki jak lubię z mocno chrupiącą skórką. Polecam Wam pieczenie tą metodą bo chleb jest rewelacyjny.



125 g kaszy jaglanej
1 łyżeczka soli
400 ml wody
2 łyżki oleju

1 kg mąki pszennej typ 500
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
40 g świeżych drożdży
500 ml letniej wody
1/4 szk oleju rzepakowego

Do garnka wlać wodę i olej i zagotować, potem ją posolić i znów zagotować.
Wsypać kaszę i gotować około 20 minut aż kasza będzie miękka i trzeba ja od czasu do czasu mieszać.
Przykryć pokrywką i zostawić do momentu aż kasza będzie tylko delikatnie letnia ( nie może być za gorąca ).
W misce wymieszać drożdże z cukrem do płynnej konsystencji.
Wlać wodę i olej i wsypać wymieszaną z solą mąkę.
Następnie dodać wystudzoną kaszę i drewnianą łyżką połączyć składniki a potem wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką, zakryć miskę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie wyrobić ciasto i położyć je do podrośnięcia na desce o takim kształcie jakie jest naczynie, w którym będzie piekł się chleb.
Duże naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wysypać mąką ( dolną część naczynia i pokrywkę ).
Naczynie wstawić do zimnego piekarnika i nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Potem szybko ciasto przełożyć do naczynia, oprószyć górę mąką, zrobić nacięcia i zakryć naczynie pokrywką.
Piec chleb 25 minut z pokrywką potem ją zdjąć i piec kolejne 20 minut bez pokrywki.
Po 20 min utach temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec chleb jeszcze 20 minut.
Upieczony wyjąć z naczynia na drewnianą deskę lub kratkę i chleb wystudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.