sobota, 7 lutego 2015

Brzoskwiniowa kostka

                       Upiekłam na ten weekend kostkę brzoskwiniową. Ciacho idealnie nada się na każdą okazję. Jak to w przekładanych cistach bywa, trzeba na nie  dość długo czekać. Ale jego smak wynagradza to całe wyczekiwanie. Do upieczenia biszkoptu użyłam mąki z Młyn Kopytowa, którą dostałam w ramach współpracy. A użyłam mąki Eco typ 500.




BISZKOPT :
6 jajek ( M )
5 łyżek mąki pszennej Eco typ 500 Młyn Kopytowa
1 budyń brzoskwiniowy ( 35 g )
16 g cukru waniliowego
1/2 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 szczypta żółtego barwnika spożywczego w proszku

MASA :
1 duży budyń brzoskwiniowy ( 64 g )
1 duży budyń waniliowy ( 64 g )
1,2 l mleka
250 g miękkiego masła
ok. 1/2 szk cukru
1 puszka brzoskwiń

Śmietana :
500 ml śmietanki kremówki
cukier do smaku
1 szczypta żółtego barwnika spożywczego w proszku

BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić te białka ze szczyptą soli.
Potem dodać oba cukry i ubijać aż pianka będzie dobrze ubita.
Dodawać po jednym żółtku a gdy się połączą dodać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Delikatnie wymieszać i wyłożyć ciasto do blaszki o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony wystudzić i przekroić ( u mnie dwa grubsze placki i jeden cienki ).

MASA :
Garnek opłukać zimną wodą i wlać 2/3 mleka, zagotować.
W 1/3 mleka wymieszać budynie razem z cukrem.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę do garnka i energicznie mieszając gotować budyń do zgęstnienia uważając aby nie było grudek.
Garnek zakryć i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć i nadal ucierając dodawać porcje budyniu.
Brzoskwinie wyjąć z puszki i pokroić w kostkę, odsączyć na sitku.
Dodać je do masy, delikatnie wymieszać.

ŚMIETANA :
Do miski wlać śmietanę i ubić ją z cukrem oraz barwnikiem spożywczym.
Ilość cukru zależy jak słodką będziemy chcieli mieć śmietanę.
Ubitą wstawić do lodówki.

PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek biszkoptowy włożyć najlepiej do formy, w którym piekł się biszkopt i wyłożonej papierem do pieczenia.
Nasączyć go sokiem jaki został w puszce po wyjęciu brzoskwiń.
Na biszkopt wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem.
Także go nasączyć i wyłożyć drugą część masy.
Całość zakryć ostatnim najcieńszym plackiem.
Z lodówki wyjąć ubitą śmietanę i za pomocą dekoratora lub szprycy udekorować wierzch ciasta.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.

6 komentarzy:

  1. wyglada jak ...milion dolarow!!!, zapamietam ten przepis,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Znalazlam przepis i cos sie nie zgadza do ciasta dodac "oba cukry" ktore jak w przepisie jest jeden wanilinowy. Po za tym nie ma budyniu brzoskwiniowego. Albo prosze napisac z jaooej firmy, szukalam w kilku sklepach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za czujność co do cukru. Edytowałam przepis i ma być 1/2 szk. Zaś jeśli chodzi o budyń to jest on firmy Emix.
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.