wtorek, 24 lutego 2015

Kostka czekoladowa z Grześkami

                       Kilka dni mnie nie było. Dopadła mnie grypa, ale już jest dobrze i czas na nowe wpisy. Jakoś tak moja choroba zbiegła się rocznicą ślubu. Jak ten czas szybko leci, to już 22 lata razem z moim Adamem. Nie szalałam zbytnio bo upiekłam proste ale pyszne ciasto. jest to kostka czekoladowa z dodatkiem wafli Grześki. Jeśli nie robiliście takiego połączenia to koniecznie zróbcie takie ciacho, jest pyszne i łatwe do przygotowania.




BISZKOPT :
4 jajka ( M )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki domowego cukru waniliowego
4 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 3/4 szk cukru

MASA CZEKOLADOWA :
700 ml mleka 3,2 %
2 budynie czekoladowe ( 2 x 40 g )
250 g margaryny Kasia
2 wafle w czekoladzie Grześki ( duże 2 x 48 g )
cukier do smaku

ŚMIETANA :
500 ml śmietany kremówki
1 wafel w czekoladzie Grzesiek ( 48 g )
cukier do smaku

DODATKOWO :
ok. 80 g czekolady deserowej
woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu

BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek, ubić je z obydwoma cukrami na sztywną pianę.
Dodając żółtka nadal ubijać a potem zmniejszyć obroty i dodać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać ciasto i wylać je do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22 x 29 cm.
Biszkopt piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni a potem wyjąć upieczony biszkopt na kratkę i wystudzić.
Zimny przekroić na dwa blaty.

MASA CZEKOLADOWA :
W garnku opłukanym zimna wodą zagotować część mleka.
W reszcie mleka wymieszać budynie i taką ilość cukru aby  gotowa masa była wystarczająco słodka ( kilka łyżek ).
Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony proszek i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia budyniu.
Zakryć garnek i budyń wystudzić.
Grześki rozdrobnić w rozdrabniaczu ( możne od razu 3 ).
Miękką margarynę umieścić w misce, utrzeć i dodawać porcjami zimny budyń.
Gdy się masa połączy dodać 2/3 rozdrobnionych wafli i wymieszać masę.

ŚMIETANA :
Do miski wlać śmietanę i ubić ją z cukrem na sztywno.
Następnie dodać resztę wafli i wymieszać śmietanę.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

PRZEŁOŻENIE :
Jeden blat ciasta umieścić w blaszce, nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Na blat wyłożyć masę czekoladową, wyrównać powierzchnię i zakryć drugim plackiem.
Ten także nasączyć.
Na blat wyłożyć masę śmietanową i rozprowadzić ją ale niedbale aby śmietana miała wyraźnie widoczne nierówności.
Na koniec ciasto polać fikuśnie stopioną i lekko przestudzoną czekoladą.
Ciasto wstawić do schłodzenia do lodówki a przed spożyciem wyjąć na jakieś 30 minut ( będzie lepsze ).








9 komentarzy:

  1. Widać, że ciacho lekkie jak piórko :)
    Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda to ciacho

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki dziewczyny.
    Ciacho pycha jest, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A zamiast mleka na czym mogę ugotować masę budyniową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi ale nie mogę pomóc. Ja zawsze budyń gotuję na mleku.

      Usuń
  5. ciasto z Grześkami? zaskoczenie dnia, zdecydowanie :) wygląda super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam to ciacho upiec, bo jest bardzo pyszne. Dla mojej rodzinki też było to zaskoczenie ale bardzo na plus.

      Usuń
  6. Przepis podkradam i przy okazji wypróbuję, bo takiego jeszcze nie robiłam i nie miałam okazji też zjeść, a Grześki lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.