czwartek, 26 lutego 2015

Krokiety z grzybami, kaszą i marchewką




16 naleśników
FARSZ :
1 duża cebula
2 duże marchewki
750 g gotowanych grzybów leśnych ( u mnie opieńki i siniaki )
1 woreczki kaszy jęczmiennej mazurskiej ( każdy po 100 g )
sól
pieprz
pieprz cayenne
1/2 szk posiekanej natki pietruszki
DODATKOWO :
bułka tarta do panierowania
2 jajka 
1/4 szk mleka
sól
olej do smażenia

Usmażyć naleśniki według swojego przepisu.
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucić na patelnię lub szeroki rondel i podsmażyć.
Ugotowane grzyby posiekać i dodać do cebuli.
Następnie dodać startą na grubych oczkach marchewkę i natkę pietruszki i wszystko chwilę smażyć.
Farsz doprawić do smaku i jeszcze chwilę smażyć.
Do farszu dodać opróżnioną z woreczków kaszę, wymieszać farsz i przestudzić.
Na środek każdego naleśnika kłaść porcje farszu i składać krokiety w koperty.
Potem każdy z nich zanurzać w jajku rozmieszanym z mlekiem i odrobiną soli a następnie panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
Podawać na gorąco, można podać do krokietów czerwony czysty barszczyk.

A już dziś nowa gazetka z super z promocjami 


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.